Heel kort gezegd is The Great Reset een voorstel van het WEF (World Economic Forum) om na de pandemie waar we nu in zitten de wereldeconomie weer op te gaan bouwen op een duurzame manier. Dit voorstel werd in juni 2020 gepresenteerd door Klaus Schwab, de directeur van WEF, en prins Charles van Wales. Daarnaast kwam er in juli van dat jaar ook een boek uit van Klaus Schwab, genaamd “COVID-19: The Great Reset”.
Het doel van Schwab is het verbeteren van het kapitalistisch systeem. Het kapitalisme is een groot economisch systeem dat volledig is gebaseerd op investeringen van geld, om zo winst te kunnen maken. Het verbeteren van het systeem zou gebeuren door investeringen te doen die vooral gericht zijn op het milieu en gedeelde vooruitgang.
Het voorstel van het WEF
Als we het World Economic Forum moeten geloven zorgt de coronapandemie ervoor dat we de wereldeconomie een nieuwe vorm kunnen geven, wat er voor zorgt dat we een snel economisch herstel mogelijk kunnen maken. Wel is het zo dat de wetenschap, de technologie en allerlei innovaties aangepast moeten worden. Dit is volgens het WEF nodig om duurzame ideeën winstgevend te kunnen maken.
Het plan is om wereldwijd te zorgen voor een nieuwe politieke én economische orde. Dit is nodig om niet alleen de welvaart, maar ook het inkomen te verdelen zodat de sociale ongelijkheid minder wordt. Ze vinden dat er ingespeeld moet worden op een Vierde Industriële Revolutie, waarbij vooral een openbare infrastructuur en een digitale economie belangrijk zullen zijn. Dit zou dus betekenen dat The Great Reset zal zorgen voor het verdwijnen van banen in winkels, en dat deze plaats gaan maken voor banen in de digitale wereld.
Fabels of feiten
Er gaan veel verhalen rond over The Great Reset, en welke verhalen daarvan waar zijn weten we niet zeker. Naast al deze verhalen zijn er ook veel complottheorieën te vinden over dit plan van het WEF. Een grote theorie hierin is dat we met zijn allen op de rand van de afgrond staan, en dat niet alleen het politieke systeem, maar ook het financiële systeem elk moment in elkaar kan storten. Wat je dan ook gelooft, het is goed om met een aantal punten rekening te houden, namelijk:
- Dat The Great Reset in feite maar een slagzin is van het WEF, met het idee mensen aan de top bewust te maken van belangrijke maatschappelijke zaken. Dit zodat ze mee gaan helpen te zorgen voor duurzamere economie, klimaatverandering en het socialer omgaan met medewerkers.
- Het zijn vooral de (kwetsbare) jongeren die zich aangetrokken voelen, omdat zij zich buitengesloten voelen. Dit zorgt ervoor dat ze er vaak waanideeën aan overhouden. Daarbij komt nog dat jongeren vaak rebelser zijn, graag tegen de stroming in gaan en vaak kwetsbaar zijn voor populisme. Bovendien is het zo dat zij ook al de kredietcrisis in 2008 hebben meegemaakt, en nu de coronapandemie. Dit zijn dingen die door populisten worden gebruikt om argwaan te wekken.