Je bent van plan om een hip eetcafétje te beginnen. Allemaal lekkere gezonde hapjes en drankjes, natuurlijk en superlekker! Hippe eetdingetjes maar ook ouderwetse tosti’s. Je gaat dus voedingsmiddelen bereiden en dan ben je verplicht om een vetput tussen de keukenafvoer en riool aan te leggen. Een vetput of een vetafscheider is namelijk voor elk bedrijf dat vervuild water met vet op het riool loost, verplicht. Maar er zijn een paar uitzonderingen op de regel, zoals altijd. Lees snel verder.
Uitzonderingen voor een vetput
Misschien val jij wel onder degenen die de uitzondering maken, want niet alle bedrijven in de horeca hoeven een vetput te plaatsen. Het is echt aan te raden met je gemeente in overleg te gaan. Je kan een maatwerkvoorschrift aanvragen als je denkt dat je bijvoorbeeld weinig vethoudende producten klaarmaakt. Er zijn twee in ieder geval twee uitzonderingsregels:
- Horecabedrijven die voor 1 januari 2008 bestonden en geen vetafscheider hadden, zijn niet verplicht deze alsnog te laten plaatsen. Deze bedrijven maken aanspraak op overgangsrecht.
- Bedrijven die voor 1 januari 2008 wel een vetput of vetvangput hadden, maar die niet meer voldoet aan de huidige NEN-norm, mogen de oude vetput horeca blijven gebruiken.
Waaraan moet de vetput in de horeca aan voldoen?
De capaciteit van de horeca vetafscheider moet groot genoeg zijn om al het vet te kunnen verwerken. Dit hangt onder andere af van de apparaten die je in je keuken gebruikt. De nieuwe vetput horeca moet vanaf 1 september 2006 aan de Europese NEN-EN 1825-1 en 2 norm voldoen. Voor vetputten van voor die datum geldt de oude NEN 7087 norm.
Is er veel onderhoud aan een vetput?
De algemene regel is dat je minimaal 1 keer per maand je vetput moet legen, schoonmaken en weer met schoon water vullen. In sommige gevallen liever nog 1 keer in de 2 weken. Het aantal keren legen kun je beperken door een afscheider met een grotere vetopslag aan te schaffen. Maar hiervoor kun je een capaciteitsbepaling laten maken door je leverancier. Met deze capaciteitsberekening kun je goed voorbereid met je gemeente in overleg. Als je aan de gemeente kan aantonen dat de vetafscheider goed en doelmatig werkt, accepteert de gemeente misschien minder regelmatig onderhoud.
Hoe groot moet een vetput voor de horeca zijn?
Dat hangt af van het gebruik. Hoeveel eten maak je klaar? Hoeveel maaltijden bereid je per dag? Wat voor apparaten gebruik je in de keuken? Wat voor ruimte is er voor de horeca vetput beschikbaar? Jouw hippe en misschien wel vegetarische eetcafé heeft zeer waarschijnlijk een kleinere vetput nodig dan een groot vlees- of visrestaurant. Het is duidelijk dat een veel te grote vetput een te grote investering kan zijn, maar een te kleine vetput gaat je misschien nog wel meer geld kosten. De frequentie van het ledigen gaat dan omhoog en die kosten kunnen behoorlijk oplopen.
Het is een goed idee om met de gemeente waar je het café wil openen in overleg te gaan nadat je een capaciteitsbepaling hebt laten maken. Of consulteer een specialist in vetrecycling. Er tellen veel zaken mee in de aanschaf van een vetput horeca.