Je zit niet lekker in je vel en je bent constant moe. Je hebt het gevoel dat je volledig opgebrand bent, geen energie meer hebt en nergens meer de motivatie kunt vinden voor dingen die zo vanzelfsprekend lijken. Het huishouden en je werk bijvoorbeeld, maar ook simpelweg uit je bed komen, je douchen en aankleden of gewoon boodschappen doen. Meestal beginnen deze gevoelens wanneer je voor een langere periode in een negatieve situatie op je werk zit, of wanneer je een lange tijd te veel hebt gewerkt. Dit alles kan leiden tot een burn-out.
Werkstress
Het is belangrijk dat je de symptomen van werkstress herkent om te weten wanneer je tegen een burn-out aanzit. Je kunt dit herkennen aan de manier waarop collega’s op je reageren maar ook door een veel te volle agenda of een negatieve werksfeer. Oom de manier waarop jij reageert tegen je collega’s kan een teken zijn. Wanneer jij je bewust bent van je eigen gedrag en gevolgen kun je werkstress eerder herkennen en op die manier beter aanpakken.
Werkstress voorkomen
Werkstress voorkomen betekent dat je genoeg aandacht moet besteden aan je eigen lichaam en geest. Je lichaam heeft ontspanning nodig, zeker wanneer je een drukke periode hebt op het werk. Ook je leefstijl speelt hierbij een belangrijke rol. Door je biologische ritme te volgen weet je wanneer je het beste kunt eten, bewegen, slapen of rusten. Je doet er dan ook verstandig aan altijd naar je gevoel te luisteren en deze punten op tijd uit te voeren.
Alle burn-out symptomen op een rij
Lichamelijke symptomen
- Vermoeidheid
- Slapeloosheid
- Lichamelijke pijnen
- Verteringsproblemen
- Slechte eetlust
- Vatbaarder voor ziektes
- Ervaren van specifieke stress symptomen
Psychische symptomen
- Uitputting en een opgebrand gevoel
- Concentratieproblemen
- Geheugenproblemen
- Laag zelfbeeld
- Aanhoudende sfeer van irritatie
Herstellen van een burn-out
Een goede behandeling kan alleen gegeven worden wanneer er een juiste diagnose is gesteld. Artsen denken tegenwoordig erg snel in stoornissen, hebben over het algemeen weinig tijd en willen dus snel kunnen handelen. Wanneer je bij de huisarts komt met het verhaal dat je denkt dat je een burn-out hebt, vergelijken ze deze symptomen met een vooropgestelde lijst. Op deze lijst staan psychische stoornissen maar, een burn-out valt daar niet onder, maar onder werkfenomeen. Hierdoor wordt er uit onwetendheid of om alsnog een vergoeding vanuit de zorgverzekering te krijgen, regelmatig een ander label geplakt op burn-out symptomen waardoor jij dus ook een verkeerde behandeling krijgt. Wanneer dit bij jou ook het geval is kun je het beste contact opnemen met een erkend psycholoog en daar je verhaal doen. Zo weet je zeker dat je de juiste behandeling krijgt en snel weer de ‘oude ik’ bent die positief in het leven staat. Twijfel je of je een burn-out hebt? Er staan op internet genoeg zelftests waarbij je kunt testen of je een burn-out zou kunnen hebben. Hou er wel rekening mee dat dit geen garantie is, dat je ook echt een burn-out hebt.
Lees ook: 4-wekelijks of maandelijks uitbetalen?