Home Financieel Beleggen in obligaties – misschien iets voor jou?

Beleggen in obligaties – misschien iets voor jou?

Auteur

Datum

Categorie

Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven, overheden en andere organisaties om geld op te halen van investeerders. Wanneer je een obligatie koopt, leen je als het ware geld uit aan de uitgever van de obligatie en ontvang je in ruil hiervoor rente. 

Dit kan een aantrekkelijke beleggingsmogelijkheid zijn voor mensen die op zoek zijn naar stabiele inkomsten en minder risico willen nemen dan bijvoorbeeld bij aandelen, maar ze bieden ook een lager rendement.

Soorten

Er zijn verschillende soorten obligaties beschikbaar, waaronder bedrijfsobligaties, staatsobligaties en obligaties van andere instellingen, zoals gemeenten van groot tot klein, uitgegeven door overheidsinstanties en internationale organisaties. Bij het investeren in obligaties is het belangrijk om rekening te houden met de looptijd van de obligatie.

Elk type obligatie heeft zijn eigen risico- en rendementsprofiel, wat betekent dat beleggers hun opties moeten overwegen en onderzoek moeten doen voordat ze een beslissing nemen.

Bedrijven

Bedrijfsobligaties worden uitgegeven door bedrijven die geld nodig hebben om hun activiteiten te financieren of uit te breiden. Deze obligaties bieden doorgaans een hoger rendement dan staatsobligaties, maar hebben ook een hoger risico omdat bedrijven failliet kunnen gaan.

Om dit risico te verminderen, kunnen beleggers ervoor kiezen om te investeren in bedrijven met een hoge kredietwaardigheid. Bedrijven met een hoge kredietwaardigheid zullen bijvoorbeeld het geleende geld alleen in projecten steken die rendement opleveren. Hoe leuk het ook kan ogen, het opknappen van hun kantoren is niet iets wat bedrijven doorgaans doen met geleend geld.

Overheden

Staatsobligaties worden uitgegeven door overheden om hun uitgaven te financieren. Deze obligaties zijn over het algemeen minder risicovol dan bedrijfsobligaties, omdat de kans op wanbetaling door een regering relatief laag is. Staatsobligaties bieden echter vaak een lager rendement dan bedrijfsobligaties.

Hoe?

Er zijn verschillende manieren om te beleggen in obligaties. Een van de eenvoudigste manieren is om individuele obligaties te kopen bij een broker of bank.

Fondsen

U kunt ook beleggen in obligatiefondsen, die bestaan uit een verzameling obligaties van verschillende uitgevers. Obligatiefondsen kunnen actief of passief worden beheerd en bieden vaak een hoger rendement dan individuele obligaties, maar zijn ook meer risicovol.

Beleggers moeten echter rekening houden met de kosten van het kopen en verkopen van individuele obligaties, evenals het risico van het aanhouden van een enkele obligatie.

Obligatiefondsen zijn beleggingsfondsen die zijn samengesteld uit een reeks obligaties. Beleggers kunnen beleggen in obligatiefondsen om hun portefeuille te diversifiëren en het risico te verminderen. Obligatiefondsen bieden ook gemak en liquiditeit, omdat beleggers hun aandelen kunnen kopen en verkopen via een makelaar of online beleggingsplatform.

Couponrente

Het rendement op obligaties kan worden berekend op basis van de couponrente en de koers van de obligatie. De couponrente is de rente die de obligatie uitgever betaalt aan de obligatiehouder en wordt meestal jaarlijks betaald. De koers van de obligatie kan fluctueren op basis van verschillende factoren, zoals de marktrente en de kredietwaardigheid van de uitgever.

ETF

Een andere manier om te beleggen in obligaties is via exchange-traded funds (ETF’s). ETF’s zijn vergelijkbaar met obligatiefondsen, maar worden verhandeld op een beurs zoals aandelen. ETF’s bieden de mogelijkheid om te beleggen in een brede selectie van obligaties met een relatief lage kostenstructuur.

Categorieën

Recente artikelen

Beleggen in obligaties – misschien iets voor jou?

Obligaties zijn leningen die worden uitgegeven door bedrijven, overheden en andere organisaties om geld op te halen van investeerders. Wanneer je een obligatie koopt,...

Is een vetput in de horeca verplicht?

Je bent van plan om een hip eetcafétje te beginnen. Allemaal lekkere gezonde hapjes en drankjes, natuurlijk en superlekker! Hippe eetdingetjes maar ook ouderwetse...

Wat zijn ERP-systemen

Enterprise Resource Planning wordt ook wel een ERP-systeem genoemd. Dit is een softwaresysteem dat organisaties helpt om de belangrijkste bedrijfsprocessen te automatiseren en te...

Rekening courant of factoring, welke past het best bij mijn onderneming?

Als ondernemer is het belangrijk om je cashflow op orde te hebben. Een onregelmatige cashflow kan echter voor uitdagingen zorgen. Gelukkig zijn er verschillende...

Altijd druk met zaken doen, maar ik zoek ook een hypotheek: wat nu?

Als ondernemer ben je altijd druk. Er is altijd wel iets wat je aandacht vraagt. Het werk ligt nooit stil. Maar dat betekent niet...

Wat kan groene stroom voor mijn bedrijf betekenen?

Als ondernemer kan je er eigenlijk niet meer omheen: groene stroom. Bedrijven gaan bijdragen aan een duurzamer Nederland, en groene stroom is hier een...