Als ondernemer ben je altijd druk. Er is altijd wel iets wat je aandacht vraagt. Het werk ligt nooit stil. Maar dat betekent niet dat je privéleven niet gewoon doorgaat. Ook deze vraagt nog altijd je aandacht. Bijvoorbeeld omdat je groter wil gaan wonen. Daar komt veel bij kijken. Als ondernemer een hypotheek aanvragen is al een hele klus. In tegenstelling tot wanneer je in loondienst bent, moet je bij veel hypotheekverstrekkers namelijk kunnen bewijzen dat je inkomsten stabiel zijn. Maar wat houdt dit precies in? Wat kun je verwachten als je als ondernemer een hypotheek aanvraag doet?
Is het mogelijk om een hypotheek aan te vragen?
Dit is de vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Banken hebben immers graag zekerheid. Natuurlijk is niets zeker in het leven, maar het is wel anders wanneer iemand een vast contract heeft en in loondienst is. Zelfs wanneer deze ontslagen wordt, zijn er allemaal vangnetten waardoor hij voorlopig gewoon de hypotheek kan blijven betalen. Die vangnetten zijn er voor zzp’ers meestal niet. Daarom stellen hypotheekverstrekkers vaak andere eisen aan zzp’ers en freelancers. Of worden zij anders meegeteld binnen de berekening. De bank wil weten of jouw onderneming stabiel genoeg is om de hypotheek maandelijks te betalen. Nu, maar ook in de toekomst.
Onderlinge verschillen tussen hypotheekverstrekkers
Er is vaak gelukkig meer mogelijk dan je denkt. Besef wel goed dat er grote onderlinge verschillen tussen hypotheekverstrekkers kunnen zijn. Zo zijn er hypotheekverstrekkers zoals Van Lanschot die echt enkel maatwerk leveren. Zij beoordelen elke aanvraag ook echt apart. Kijken naar de mogelijkheden in plaats van de mogelijke risico’s. Hierdoor kunnen zij snel reageren en zelfs helpen bij het bedenken van een plan wat wél kan werken. Zij durven hiermee veelal verder te kijken dan andere banken.
Het kan daarom geen kwaad om eerst eens het aanbod van hypotheekverstrekkers te onderzoeken. Welke je kiest, kan namelijk al een enorm verschil maken in de mogelijkheden. Voel je dus niet gelijk verslagen wanneer een aanvraag wordt afgewezen of als je veel minder kunt lenen dan je had gehoopt. Wellicht is er elders namelijk meer mogelijk.
Welke documenten zijn er sowieso nodig?
Voor het doen van een hypotheekaanvraag is het altijd belangrijk om goed voorbereid te zijn. Een goede voorbereiding is al het halve werk. Wanneer je alles pas moet uitzoeken en opzoeken zodra je het gesprek hebt, dan duurt de aanvraag natuurlijk alleen maar langer. Zorg er daarom voor dat alles al uitgezocht is, nog voordat je de afspraak met de adviseur hebt staan.
Hierbij kun je denken aan de inkomstengegevens van de afgelopen jaren. Deze laat je altijd professioneel opstellen door een boekhouder. Daarnaast is het ook goed om alvast een prognose voor de komende tijd te geven. Geef aan wat je denkt te behalen met het bedrijf. Dit moet natuurlijk wel een realistische prognose zijn. Aan de hand van deze belangrijke gegevens kan een hypotheekverstrekker beter beoordelen of je in aanmerking komt.