Sta je op het punt een eigen bedrijf te starten, dan doe je er goed aan eerst een ondernemingsplan en een financieel plan op te stellen. Beide zijn niet verplicht, maar zorgen er wel voor dat jij meer inzicht krijgt in de mogelijkheden voor je bedrijf. Zo weet je met een financieel plan precies hoeveel geld je kwijt gaat zijn en waar je dit het beste vandaan kunt halen. Alleen hoe stel je deze plannen op?
Het opstellen van een ondernemingsplan
Een ondernemingsplan schrijven is niet het leukste klusje om te doen, want er gaat veel tijd in zitten. Maar het zorgt ook voor veel voordelen, voor zowel jouzelf als voor je bedrijf. Zo geeft het plan je meer inzicht in je vaardigheden, de doelen die je hebt, de haalbaarheid van je ideeën en jouw positie op de markt. Vooral wanneer je financiers bij de start van je bedrijf wilt betrekken is dit een handig plan om te hebben, zodat ook zij weten wat je nou precies wilt bereiken.
Er staat dan ook erg veel in dit plan, en dat begint met jouw persoonlijke gegevens zoals je naam, adres, gezinssamenstelling, rijbewijs, opleidingen en vorige werkgevers. Dit gedeelte kun je het beste zien als je CV. Daarnaast schrijf je ook op waarom je nou zo graag ondernemer wilt worden, beschrijf je je vaardigheden en je sterke en zwakke punten.
Na deze twee onderdelen is het tijd om je idee op papier te zetten, en vervolgens beschrijf je hoe je met dit idee aan de slag wilt gaan. Voor welke rechtsvorm je wilt gaan, wat je doelen zijn en wie je doelgroep precies is. Ook schrijf je op of je fulltime of parttime gaat ondernemen, wat je bedrijfsnaam is en of deze al is vastgelegd, en wanneer jij je in gaat schrijven bij de Kamer van Koophandel. Kom je er niet uit? Een ondernemingsplan voorbeeld kan je hierbij helpen.
Het financieel plan
Dit plan is eigenlijk het hele financiële gedeelte van je ondernemingsplan. Het is een hulpmiddel zodat je voor jezelf kunt bepalen of je ondernemingsplan financieel wel haalbaar is. Daarnaast kun je dit plan ook gebruiken om voor te leggen aan financiers, om hen zo te overtuigen geld in jouw bedrijf te investeren.
Dit plan bestaat altijd uit vier deelbegrotingen. Hierbij vormen de investerings- en de financieringsbegroting samen de beginbalans van jouw bedrijf. Het is dan ook van belang dat je hierin precies aangeeft welke investeringen er nodig zijn om te kunnen starten, en hoe je dit wilt regelen. In de exploitatiebegroting worden alle verwachte opbrengsten en kosten over een periode beschreven, en met de liquiditeitsbegroting zie je of je altijd beschikt over voldoende geld om aan je betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen.