De balans is een vast en heel belangrijk onderdeel van de boekhouding. Hierop kun je namelijk precies aflezen hoe een bedrijf ervoor staat. Maar wat staat er nou precies allemaal op de balans en wat betekenen de verschillende termen? Dat vertellen wij je in dit artikel.
Wat is de balans precies?
De balans is een overzicht van alle bezittingen en vorderingen, maar ook het eigen vermogen en alle schulden. Hierbij staan de bezittingen en vorderingen aan de linkerkant van de balans, en het eigen vermogen en de schulden aan de rechterkant. Belangrijk hierbij is dat deze twee posten altijd in balans zijn, het totaalbedrag moet bij zowel links als rechts altijd hetzelfde zijn.
Wat is er op de balans te vinden?
Er zijn een aantal termen die je op de balans telkens terug zal vinden. Deze zullen we hieronder neerzetten, met een korte uitleg.
- Debet en credit – dit zijn twee termen die meestal helemaal boven in de balans te vinden zijn. hierbij staat debet links, en credit rechts. Debiteuren zijn partijen waar je nog geld van krijgt, en crediteuren zijn bedrijven die jij nog moet betalen.
- Activa en passiva – de posten aan de linkerkant zijn de activa. Hier kun je al je bezittingen vinden. Dit zijn dus je goederen, tegoeden en je geld. Ook de uitstaande vorderingen bij debiteuren worden gezien als een bezit. Aan de rechterkant vind je vervolgens de passiva. Hier vallen alle financiële verplichtingen onder, zoals je schulden. Alleen met deze gegevens zal de balans nooit gelijk zijn. Het verschil tussen de activa en passiva is je eigen vermogen, ook wel EV genoemd. Deze zet je altijd aan de rechterkant onder je passiva, zodat je balans in evenwicht is.
Verschillende soorten activa en passiva
Er zijn twee verschillende soorten activa en passiva te vinden. Zo is er de vaste activa; dit zijn posten die langer dan een jaar gebonden zijn aan je bedrijf. Je kan hierbij denken aan je bedrijfspand, machines, de inventaris en auto’s. Maar ook je aankoopsommen, oprichtingskosten en je vergunnen vallen hieronder. Dan heb je ook nog de vlottende activa. Dit zijn activa die binnen een jaar kunnen veranderen. Denk aan je voorraad, korte termijn investeringen, vorderingen en vooruitbetaalde kosten.
De passiva zijn onderverdeeld in drie verschillende soorten:
- Het eigen vermogen – dit is wat je zelf in je bedrijf hebt geïnvesteerd. Maar ook je winst, verlies, reserves en eventuele dochterondernemingen als je die hebt. heb je een bv? Dan vallen ook de waarde van de aandelen en een eventuele agio hieronder.
- Kort vreemd vermogen – dit zijn kortlopende schulden die binnen een jaar betaald moeten zijn. Denk hierbij aan de belasting of het salaris voor je personeel.
- Lang vreemd vermogen – hier vind je schulden die langer dan een jaar lopen, zoals bijvoorbeeld de hypotheek of een zakelijk krediet.
Lees ook: Payrolling; wat is het?