De klimaatverandering heeft ertoe geleid dat steeds meer bedrijven zich bewust bezighouden met het milieu. Zo wordt er bijvoorbeeld minder snel afstand genomen van producten. Er zijn zelfs bedrijven die bepaalde (delen van) producten een tweede leven geven. Dit kennen we ook wel als circulariteit. Er zijn steeds meer bedrijven waarbij circulariteit een rol speelt. Een goede ontwikkeling, maar er zijn ook nog genoeg bedrijven die dit niet doen. Wil je met jouw onderneming ook aan de slag met circulariteit? Dan kun je hier vast en zeker nog wel een aantal handvatten bij gebruiken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou hier namelijk een aantal tips, waardoor je direct aan de slag kunt met circulariteit.
Let op waar je producten koopt
Als bedrijf heb je ongetwijfeld de nodige leveranciers waarbij je spullen inkoopt. Wanneer je aandacht besteedt aan circulair ondernemen, doe je er goed aan deze leveranciers eens goed door te lichten. Waar halen zij de producten bijvoorbeeld vandaan? En welke materialen gebruiken ze bij de productie? De makkelijkste manier om dit te achterhalen is door te kijken naar keurmerken. Een keurmerk geeft vaak aan dat er sprake is van circulariteit. Neem bijvoorbeeld het FSC-keurmerk. Dit geeft aan dat het hout dat gebruikt is bij de productie afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.
Koop tweedehands
Veel bedrijven kopen producten nieuw. In dat geval is er vaak geen sprake van circulariteit. Wil je met jouw onderneming meer richting circulair ondernemen? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheid om tweedehands producten aan te schaffen. Hier kijk je waarschijnlijk niet naar wanneer je producten verkoopt aan mensen. Op zich logisch natuurlijk, want je wilt hen enkel producten van de beste kwaliteit bieden. Indien het gaat om spullen die je zelf gebruikt, kun je echter wel kijken naar tweedehands mogelijkheden. Moet je bijvoorbeeld nieuwe bureaus hebben voor op kantoor? Kijk dan eerst eens of je ergens een tweedehands inventaris op de kop kunt tikken. Je geeft de producten op deze manier een tweede leven en in dat geval ben je zeker circulair bezig.
Overweg huren in plaats van kopen
Op het gebied van elektronica werd bij veel bedrijven vaak niet naar circulariteit gekeken. Computers en andere apparaten werden vroeger standaard nieuw gekocht. De laatste jaren zien we echter steeds meer een verschuiving op dit gebied. Zo gaan bedrijven bijvoorbeeld vaker laptops huren. Dit is natuurlijk een schoolvoorbeeld van circulariteit. Je hoeft namelijk geen nieuwe producten aan te schaffen. Je huurt het apparaat namelijk voor een bepaalde periode. Na afloop van deze periode gaat het product retour en kan het door een andere partij gebruikt worden. Ook op het gebied van telefoons kun je kiezen voor circulariteit. iPhones huren behoort namelijk ook tot de mogelijkheden.
Verleng de levensduur van jouw producten
Bij circulair ondernemen wordt er vaak alleen gekeken naar de producten die aangeschaft worden. Kijk echter niet alleen naar hetgeen er binnenkomt, maar ook naar de spullen die eruit gaan. Vervang je bijvoorbeeld het inventaris van jouw kantoor? Of komen er nieuwe computers? Kijk dan of er een mogelijkheid is om de producten een tweede leven te geven. Er zijn tegenwoordig bijvoorbeeld talloze partijen die elektronica van bedrijven overnemen. Zij maken er dan bijvoorbeeld refurbished apparatuur van, zodat de apparaten een tweede leven krijgen.