Wat de kosten voor een leaseauto zijn is sterk afhankelijk van een aantal punten. De leasekosten die in het contract staan, de brandstofkosten, het type leaseauto en de kosten van het eigen risico bij schade spelen hierin mee. Deze kosten, de looptijd van het contract en de kilometrage samen bepalen wat de kosten voor een werkgever zijn.
De leasekosten die in het contract staan
Alle kosten die in het leasecontract zijn opgenomen zijn meestal voor de werkgever. Hij biedt jou ten slotte een zakelijke leaseauto aan, en niet andersom. Alle kosten die in het contract te vinden zijn, zijn in overeenkomst met de maatschappij en de werkgever vastgesteld. Deze kosten zijn:
- Afschrijving
- Financieringskosten
- Onderhoudskosten
- Reparatiekosten
- Verzekeringskosten
- Wegenbelasting
De hoogte van al deze kosten zijn uiteraard afhankelijk van het type auto, maar ook van de kilometrage en de looptijd van het contract. Mede daardoor is het onmogelijk om exact te vertellen wat de kosten zijn voor de werkgever. De kosten hierbij kunnen verschillen van een paar honderd euro in de maand tot een paar duizend euro in de maand.
De brandstofkosten
Ook de brandstofkosten zijn vaak voor rekening van de werkgever. Er wordt vaak een tankpas aangevraagd via de werkgever, voor de werknemer. Deze tankpas kan alleen voor de werkauto gebruikt worden, en niet voor andere (privé) auto’s. De reden waarom dit vaak gebeurt, is omdat de werkgever de brandstofkosten fiscaal kan aftrekken.
Als een werkgever dan zo’n tankpas heeft, kan hij online alle brandstofkosten inzien en vaak kan er ook online worden gedeclareerd.
De kosten van het eigen risico
De kosten van het eigen risico worden vaak gedeeld. Wordt er schade gereden tijdens werkuren? Dan is de rekening voor de werkgever. Maar als er schade wordt gereden buiten werkuren, en dus privé, dan zijn de kosten voor de werknemer. Dit kan uiteraard bij iedereen verschillend zijn. Dit ligt aan de situatie en wat hierover in het contract is vastgelegd.
Wat kost het leasen voor een werknemer?
Ook voor de werknemer zijn er bepaalde kosten voor het leasen van de auto, bijvoorbeeld wanneer je de auto ook privé gebruikt. Rijd je meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan moet je bijtelling betalen. Lees hier alles over de bijtelling.